Zaskoczył Was tłusty czwartek, a w piekarniach po pączkach został tylko cukier puder? Nie martwcie się 😉 Mam dla Was super szybki i jak zawsze prosty przepis na pączki twarogowe. Oprócz tego, że są pyszne to jeszcze zdrowsze niż te tradycyjne pieczone w głębokim tłuszczu. Sprawdźcie sami jak ekspresowo się je robi! 😉
Składniki:
- 350 g twarogu
- 3 jajka
- 80 g mąki
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki octu
Sposób wykonania:
- Twaróg wrzucamy do miski i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy jajka i dokładnie łączymy z twarogiem. Na tym etapie przerzucamy się na drewnianą łyżkę.
- Do masy dodajemy cukier i mąkę, mieszamy do połączenia składników. Sodę oraz ocet łączymy w oddzielnej miseczce. Kiedy mikstura przestanie się bardzo pienić dolewamy ją do masy twarogowej. Wyrabiamy ciasto przez chwilę dosypując odrobinę mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Masa powinna się lekko lepić.
- Formujemy nasze pączki i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut lub do zarumienienia się pączków. Upieczone możemy posypać cukrem pudrem lub napełnić ulubioną konfiturą. Smacznego!