Czekoladki z masłem orzechowym :)

8 lutego 2018

Już od jakiegoś czasu chciałam zrobić domowe czekoladki, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Dzięki Planta Food moje zapasy masła orzechowego znacząco się powiększyły, dlatego to był najlepszy moment na przygotowanie tych małych słodkości. Przepis jest banalnie prosty i niezwykle szybki! Potrzebujesz jedynie czterech podstawowych składników, aby wyczarować takie pralinki. I tak jak szybko je zrobiłam, tak też szybko, albo nawet szybciej zniknęły. Smakowały każdemu! Były wychwalane i chętnie zajadane! Domowa czekolada z dodatkiem dobrej jakości masła orzechowego smakuje przepysznie. 



Masa czekoladowa:
  • 50 g oleju kokosowego 
  • 30 g syropu klonowego/miodu
  • 1 czubata łyżka kakao
Masa orzechowa:

Przygotowanie:
  1. Na początku przygotuj domową czekoladę. Rozpuść olej kokosowy z wybranym słodzikiem i wymieszaj z kakao. 
  2. Do wybranych foremek (u mnie malutkie, papierowe papilotki) nalej po łyżeczce czekolady. Tak przygotowane foremki włóż do zamrażalki na ok. 20 minut, aby spód zastygł. 
  3. W międzyczasie zrób masę orzechową, łącząc wszystkie składniki. 
  4. Po zastygnięciu spodu do każdej foremki nałóż po ok. 1/2 łyżeczki masy orzechowej, tak aby nie przylegała znacząco do brzegów foremek i wystawała ponad nią. 
  5. Teraz wystarczy zalać wnętrze foremek pozostałą ilością czekolady (także po ok. 1 łyżeczce) i wstawić ponownie do zastygnięcia - do lodówki lub zamrażalnika. 

*Z podanych proporcji wychodzi ok. 10 małych czekoladek.

7 komentarzy

  1. To musiała być idealna kombinacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwię się, że szybko zniknęły - masło orzechowe i kakao to świetne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna, domowa wersja czekoladek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam klasyczne od Reese's więc takie domowe to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te czekoladki nigdy się nie znudzą <3

    OdpowiedzUsuń