Ciasto czekoladowe z suszonymi figami

Dziś u mnie, w Tłusty Czwartek szybkie ciasto czekoladowe z suszonymi figami z serii Helio Natur. Lekkie ciasto, bez miksera, bardzo proste i łatwe w przygotowaniu. Na jedną keksówkę. W kilka chwil, gdy nie mamy czasu. Proste składniki. A gotowe ciasto jak smakuje!

Delikatne ciasto czekoladowe z suszonymi figami polane polewą czekoladową i udekorowane płatkami migdałów z lekką nutą aromatu waniliowego. Idealne na dobry początek dnia!

Ciasto można przełożyć powidłami, ulubionym dżemem, dodać przyprawy korzennej – postanie piernik lub zrezygnować z kakao i dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny – będzie pysznie! Ciasto jedno a wiele inspiracji!

Ciasto czekoladowe z suszonymi figami firmy Helio z serii Helio Natur znika u nas szybko! Smacznego 🙂

U nas znika dość szybko, przygotowuję je także dla bliskich, dzielę się z kim mogę, niech smakują i uśmiechają się szeroko 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 150 g suszonych fig Helio Natur
  • połowa aromatu waniliowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 jaja
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • do dekoracji: płatki migdałowe, posiekane orzechy, inne bakalie, tarta czekolada, wiórki kokosowe

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • ok. 5 łyżek słodkiej śmietanki 18% – ewentualnie 30%
  • kilka kropel syropu z agawy lub cukru pudru do smaku

Przygotowanie:

  1. W misce mieszamy suche składniki (na końcu dodamy posiekane figi), w oddzielnej misce mokre. Ubijamy wszystko kuchenną trzepaczką. Miksera nie trzeba włączać 😉
  2. Mieszamy mokre i suche składniki, dodajemy posiekane figi, mieszamy.

    Ciasto czekoladowe z suszonymi figami Helio, aromatyczne, delikatne i pyszne!
  3. Ciasto przekładamy do keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 175 C grzaniem góra plus dół – bez termoobiegu. Piec ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  4. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce.
  5. Polewamy polewą, dekorujemy. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietankę i syrop, mieszamy. Ciasto czekoladowe z suszonymi figami gotowe 🙂

 

3 odpowiedzi na “Ciasto czekoladowe z suszonymi figami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *