Może na śniadanko to tak nie do końca się nadaje, ale jest tak pyszny, że musiałam Wam podać ten przepis! Do lampki winka jak znalazł :-)
1 duży bakłażan
olej rzepakowy do posmarowania
sól
100 g ricotty
2 plastry żółtej mozzarelli
5-6 suszonych pomidorów z oleju
5-6 orzechów brazylijskich Alesto z Lidl’a
Bakłażana kroimy w cienkie plastry (0,5 cm lub mniej). Układamy je jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy obficie solą i smarujemy olejem rzepakowym. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg + grill). Następnie przekładamy plastry bakłażana do naczynia żaroodpornego, które uprzednio wysmarowaliśmy olejem rzepakowym. Na bakłażanie układamy ricottę, pokrojone w paseczki pomidory, pokrojoną w kostkę mozzarellę, a całość posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg + grill).
Mmm wygląda cudnie i przepyszne połączenie :> Zapraszam do ricottowej akcji na durszlaku :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń