piątek, 12 maja 2017

Bakłażan zapiekany z ricottą i suszonymi pomidorami


Może na śniadanko to tak nie do końca się nadaje, ale jest tak pyszny, że musiałam Wam podać ten przepis! Do lampki winka jak znalazł :-)


1 duży bakłażan
olej rzepakowy do posmarowania
sól
100 g ricotty
2 plastry żółtej mozzarelli
5-6 suszonych pomidorów z oleju
5-6 orzechów brazylijskich Alesto z Lidl’a

Bakłażana kroimy w cienkie plastry (0,5 cm lub mniej). Układamy je jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy obficie solą i smarujemy olejem rzepakowym. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg + grill). Następnie przekładamy plastry bakłażana do naczynia żaroodpornego, które uprzednio wysmarowaliśmy olejem rzepakowym. Na bakłażanie układamy ricottę, pokrojone w paseczki pomidory, pokrojoną w kostkę mozzarellę, a całość posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg + grill).



2 komentarze:

  1. Mmm wygląda cudnie i przepyszne połączenie :> Zapraszam do ricottowej akcji na durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń