środa, 7 lutego 2018

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem cynamonowym lub nutellą


Tłusty CZWARTEK w nieco innej odsłonie... ;)


Składniki na ciasto:
40 dkg mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
4 dkg cukru
250 ml mleka
7 dkg oleju z esencją masła KRUSZWICA
1 jajko
1 żółtko

Na początku przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże wkładamy do miseczki, dosypujemy 3 łyżeczki cukru i 1 łyżkę mąki. Pół szklanki mleka lekko odgrzewamy i przelewamy do miseczki z drożdżami. Mieszamy dokładnie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier, mleko, jajko i żółtko oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy. Po kilku minutach dodajemy olej z esencją masła KRUSZWICA zagniatamy ponownie. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Nadzienie cynamonowe:
10 g cynamonu
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
10 dkg cukru brązowego
skórka starta z jednej pomarańczy
ok. 10 dkg oleju z esencją masła KRUSZWICA

Nadzienie czekoladowo - orzechowe:
Nutella

Po godzinie  ciasto przekładamy  na stolnicę, ugniatamy  i dzielimy na 2  części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placek o wymiarach mniej więcej 20x30cm. Przy nadzieniu cynamonowym :placek smarujemy cały olejem z esencją masła i posypujemy mieszanką cynamonu i cukru. Zwijamy w roladę i kroimy ostrym nożem na plasterki o grubości około 1 cm.
Przy nadzieniu czekoladowym: cały placek smarujemy tylko nutellą, zwijamy w roladę i kroimy.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180*. Temp. Można zmniejszyć po 5 min do 160*.


Lukier pomarańczowy:
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
cukier puder
Migdały do posypania
lub cukier puder.


Gotowe drożdżówki polewamy lukrem i posypujemy płatkami migdałowymi lub można  po prostu posypać cukrem pudrem.

Dziś piekłam razem olejem z esencją masła KRUSZWICA ;)


SMACZNEGO !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz