FAWORKI

Najlepszy przepis na faworki to ten z wydłużonego zeszytu mojej mamy. Ta sama receptura od wielu lat. Niezawodna i ponadczasowa. Faworki są bardzo kruche i mocno napowietrzne. Idealne na tłusty karnawał!

Składniki:
150 g mąki pszennej typ 500
150 g mąki krupczatki
6 żółtek
20 g cukru pudru
3-4 łyżki śmietany 18%
20 g masła w temp. pokojowej
1 łyżka spirytusu, wódki czy octu
2 paczki smalcu (ale może być też olej)

cikier puder do posypania




Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i połączyć zagniatając ciasto. Ciasto zawinąć je w folię i wybić wałkiem. Odstawić ciasto do lodówki.

Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem przez ok 20 minut w celu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ponownie zawinąć folią i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. 

Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wykroić prostokątne paski, każdy z nich lekko naciąć w środku, następnie jeden z końców przewlec przez otwór.

Smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym. 
Oprószamy cukrem pudrem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty