wtorek, 11 listopada 2014

Kruche ciasteczka - kwiatki


Niedawno znalazłam przepis na ciasteczka w kształcie kwiatków. Były one nadziewane czerwoną fasolą, szpinakiem, a nawet figami. Ja uprościłam ten przepis i wykorzystałam wieloowocową marmoladę. Skorzystałam również z mojego sprawdzonego przepisu na kruche ciasteczka z m&m`sami. I tak powstały moje kruche ciasteczka - kwiatki. 



Składniki:
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • szczypta soli

Wszystkie składniki  łączymy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta robimy ok. 25 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego. Z każdej kulki robimy okrągły placuszek i smarujemy go marmoladą, a następnie ciasto zawijamy do środka.




Teraz lekko spłaszczamy powstałą kulkę i nadcinamy brzegi tworząc płatki kwiatka, a każdy płatek zawijamy.



W środku każdego kwiatka kładziemy troszeczkę marmolady i posypujemy grubym cukrem. 



Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Po upieczeniu ciasteczka możemy posypać również cukrem pudrem.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Spodobał Ci się mój przepis? Daj G+
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz komentarz po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję bardzo i zapraszam ponownie.