gotowana babka marmurkowa


Babka gotowana to zdecydowania nasza ulubiona spośród wszystkich bab. Zwarty, wilgotny miąższ nie kruszy się tak jak w przypadku zwykłej ucieranej i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli i na Waszym stole babki goszczą częściej niż na Wielkanoc i przypadkiem macie specjalną foremkę to wypróbujcie ten przepis koniecznie.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej 
  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki wrzątku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Masło rozpuścić i wystudzić.  Kakao rozrobić we wrzątku. Jajka ubić na puch razem z cukrem. Wsypać mąki, wlać masło i krótko zmiksować. Podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao. 
Foremkę do gotowania babki wysmarować masłem. Przełożyć ciasto i zamknąć. W wysokim garnku zagotować wodę i włożyć foremkę z ciastem (wody ma być do 1/3 wysokości babki). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu 70 minut. Ugotowaną babkę wyjąc z garnka, wystudzić i dopiero wtedy wyjąc z formy. Przed podaniem posypac pudrem lub polać polewą.

1 komentarz: