Orkiszowe naleśniki po meksykańsku


Mało kto nie lubi naleśników. Na słodko, czy na słono zawsze trafiają w nasze serca. Dlatego chciałabym zaproponować Wam dzisiaj ich zdrowszą, wytrawną wersję, z mąki orkiszowej, z pysznym mięsnym, meksykańskim farszem. Proste, sycące i niesamowicie smaczne! Świetne na rodzinny obiad, czy na wynos do pracy lub szkoły. Rewelacyjnie smakują zapieczone z serem w piekarniku. Do roboty! 🙂

Składniki na naleśniki (ok. 12-14 sztuk):
– 500ml wody
– 250g mąki orkiszowej
– 100ml mleka
– 2 jajka
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 25ml oleju
– szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy i smażymy bez dodatku tłuszczu na wolnym ogniu.

Składniki na farsz:
– 500g mielonej wołowiny
– 400g pomidorów krojonych z puszki
– 240g fasoli czerwonej z puszki
– 140g kukurydzy z puszki
– 100g koncentratu pomidorowego
– 1 duża cebula
– 1/2 – 1 chili, bez pestek
– 20ml oleju
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka bazylii
– 1/2 łyżeczki papryki ostrej
– 2 szczypty pieprzu
*opcjonalnie: kilka kropli tabasco, szczypta pieprzu cayenne

Cebulę i chili drobno kroimy i podsmażamy na oleju w głębokim garnku. Mięso, pomidory oraz koncentrat dodajemy do garnka i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy przyprawy, fasolę oraz kukurydzę i gotujemy następne 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Naleśniki wypełniamy farszem i zawijamy wedle uznania. (Tak przygotowane naleśniki możemy zapiec posypane tartym serem w piekarniku).
Smacznego!

2 Replies to “Orkiszowe naleśniki po meksykańsku”

  1. Naleśniki kocham pod każdą postacią, ale orkiszowych jeszcze nie robiłam. Całość- super pomysł na niebanalny obiad 🙂

Dodaj komentarz