wtorek, 6 lutego 2018

Gulasz z fasolą i serem na ostro

Piekielny gulasz rozgrzewający z fasolą, wołowiną, papryką ostrą i serem śródziemnomorskim z chilli oraz grzankami. Sycące i pyszne danie na chłodne dni. Ostre kawałki sera  dodają pikanterii potrawy. Idealny talerz na zimowe chłody.




















40 dkg wołowiny
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula
20 dkg pieczarek
1 puszka fasoli
natka pietruszki
100 g sera z chili
olej rzepakowy
pieprz czarny, pieprz czerwony
sól
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 bułka
1 papryczka chili mała

Wołowinę kroję na małe kawałki i obtaczam w mące. Na oleju przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję wołowinę i dalej smażę, dodaję chili pokrojone. Podlewam od czasu do czasu wodą w sumie około 500 ml i duszę około godziny na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Pieczarki myję, kroję i smażę na drugiej patelni.
Po upływie 50 minut duszenia, dodaję do wołowiny pokrojone papryki, i przesmażone pieczarki. Duszę kolejne 10 minut. Pod koniec dodaje fasolę, ser który się rozpuści, koncentrat , doprawiam solą, pieprzem. Gulasz podaję z natką, pieprzem czerwonym. Bułkę kroję na kromki, polewam olejem  i kruszę na nie pozostałe kawałki sera. Grzanki wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 10 minut. Gulasz podaję z grzankami chrupiącymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz