Kolejny tydzień, więc mam dla Was kolejny przepis obiadowy. Tym razem szybko i zdrowo :) Mieszanka kasz, podana z cukinią, siemieniem lnianym, migdałami oraz bundzem.
- 100 g kaszy jaglanej suchej
- 100 g kaszy bulgur suchej
- średnia cukinia
- łyżka oleju (użyłam rzepakowego z bazylią)
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka płatków migdałów
- bundz z ziołami i czarnuszką
- posiekana natka pietruszki
Kaszę jaglaną płuczemy i sparzamy wrzątkiem.
Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie.
Kasze bulgur płuczemy i zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy.
Dodajemy do niej siemie i migdały.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie.
Cukinię szorujemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Podsmażamy na oleju do miękkości.
Dodajemy do niej ugotowane kasze i mieszamy.
Podajemy z bundzem pokrojonym w kostkę oraz posypane natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy