Kasza jaglana i bulgur z cukinią i bundzem | Mienta blog
Kasze, Warzywa

Kasza jaglana i bulgur z cukinią i bundzem

Kolejny tydzień, więc mam dla Was kolejny przepis obiadowy. Tym razem szybko i zdrowo :) Mieszanka kasz, podana z cukinią, siemieniem lnianym, migdałami oraz bundzem.

kasza jaglana i bulgur z cukinia i bundzem 1 - Kasza jaglana i bulgur z cukinią i bundzem

  • 100 g kaszy jaglanej suchej
  • 100 g kaszy bulgur suchej
  • średnia cukinia
  • łyżka oleju (użyłam rzepakowego z bazylią)
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka płatków migdałów
  • bundz z ziołami i czarnuszką
  • posiekana natka pietruszki

Kaszę jaglaną płuczemy i sparzamy wrzątkiem.

Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy.

Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie.

Kasze bulgur płuczemy i zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy.

Dodajemy do niej siemie i migdały.

Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie.

Cukinię szorujemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Podsmażamy na oleju do miękkości.

Dodajemy do niej ugotowane kasze i mieszamy.

Podajemy z bundzem pokrojonym w kostkę oraz posypane natką pietruszki.

Smacznego :)

kasza jaglana i bulgur z cukinia i bundzem 2 - Kasza jaglana i bulgur z cukinią i bundzem

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj