Jaglana Szarlotka - bez cukru, mąki i jajek
Składniki na tortownicę o średnicy 29 cm:
- 3 kg jabłek
- 3 szklanki kaszy jagnalen
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 kopiaste łyżki cynamonu
- 400 g rodzynek
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Zalewamy 9 szklankami wody i gotujemy do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody.
Rodzynki zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzątku, odstawiamy na 15 minut. Blendujemy, nie na gładko. Tak by część rodzynek została w kawałkach. Nie odlewamy wody.
Dodajemy do ugotowanej kaszy i miksujemy.
Dodajemy do kaszy rodzynki i 1 lyżkę cynamonu. Miksujemy.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy 1 łyżkę cynamonu i sok z cytryny, dobrze mieszamy.
2/3 masy z kaszy jaglanej i rodzynek wykładamy na dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Do środka nakładamy jabłka. Na górę nakładamy resztę masy z kaszy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy 60 minut. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz