sobota, 3 lutego 2018

Kruchy torcik walentynkowy


Ostatnio w całym internecie i na blogach zaprzyjaźnionych widać nowy trend... kruchy torcik. 
Może być w kształcie cyfry, litery, lub serduszka. 
Wykonanie jest banalnie proste, a od waszej wyobraźni zależy ostateczny efekt . 
Można przyozdobić żywymi kwiatami, czekoladkami, lub świeżymi owocami. 
Smak i rodzaj kremu możecie również dobrać do swoich upodobań. 
Najpierw zróbcie sobie szablon. 
W moim wypadku było to wycięte serce z papieru.

Przepis na kruche ciastko- dwie sztuki -góra i dół
230 g mąki
130 g masła
40 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki pasty waniliowej
szczypta soli
Wszystkie produkty włożyć do malaksera i szybko zmiksować. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć przy pomocy szablonu- serduszko. Powinny wyjść dwa identyczne. Przełożyć na papier do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut do zrumienienia. Wystudzić.
Czekoladowa glazura
50 g czekolady mlecznej 
1/4 szklaki śmietany kremówki
Podgrzać śmietanę i do gorącej włożyć pokruszoną czekoladę. Odstawić na 10 minut następnie wymieszać na gładki sos
Krem
400 g śmietany kremówki
250 g mascarpone
2 łyżki lub mniej skondensowanego słodzonego mleka z puszki
1 łyżeczka pasty waniliowej
Wszystkie produkty powinny być schłodzone. 
Śmietanę, mascarpone, wanilię i mleczko słodzone włóżcie do misy miksera, i zmiksujcie na stabilny krem. 
Część kremu możecie zafarbować barwnikami spożywczymi na lubiony kolor.
Dodatkowo słodycze i owoce do dekoracji
Wykonanie
Wystudzone ciastko (2 sztuki góra i dół) posmarować rozpuszczoną czekoladą.  Spód płożyć na ozdobnej podstawce i wycisnąć krem przez ozdobną tylką cukierniczą. Możecie zrobić ozdobne rozetki lub stożki. Na tak ozdobiony spód połóżcie drugą cześć ciastka. Teraz ozdóbcie kremem według pomysłu i fantazji. Powodzenia 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz