sobota, 3 lutego 2018

CIASTO Z KASZY JAGLANEJ (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE)

Kasza jaglana z jabłkiem to już chyba klasyka. Idealna na śniadanie lub podwieczorek. 

A gdyby tak dorzucić do niej bakalie, posłodzić daktylami i zapiec w pyszne ciacho? Brzmi kusząco? Smakuje znakomicie! 

Długo zastanawiałam się jak nazwać ten deser. Dla jednych to jabłecznik, dla innych keks, dla jeszcze innych ciasto czekoladowe, a po dodaniu przyprawy korzennej to piernik. Początkowo miała być to szarlotka, ale ... dorzuciłam bakalie, później fantazja nakazała dosypać jeszcze karob ... i powstała fajna mieszanka smaków. 

Ciasto udaje się zawsze, przyrządza się je w tempie ekspresowym. Polecam je na śniadanie, do lunchboxa, dla dzieci. To jedno z najzdrowszych ciast, bo pozbawione cukru (słodzone owocami) i oleju. Wpasuje się w Waszą dietę. Jedzcie jak my - bez ograniczeń. 







Składniki na okrągłą formę o średnicy 21 cm:

5 jabłek = 2,5 szklanki musu jabłkowego,
1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
3/4 szklanki suszonych daktyli = 15 sztuk,
100 ml wody,
5 łyżek karobu lub kakao,
Duża garść orzechów laskowych,
Ewentualnie garść suszonych śliwek, porzeczek (świeżych lub mrożonych) i/lub płatków migdałowych.

Wykonanie:

Jabłka myjemy, urywamy patyczki/ogonki, w całości wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy daktyle, wodę i blendujemy na mus.

Orzechy laskowe i, ewentualnie, suszone śliwki siekamy na kawałki. Dodajemy do musu z jabłek. Dosypujemy karob i kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do okrągłego naczynia ceramicznego lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posypujemy płatkami migdałowymi i/lub porzeczkami (warto, bo ich kwaśny smak doskonale podkreśla słodycz jabłek i daktyli).

Pieczemy 55 minut w 180 stopniach (45 minut "góra i dół" + 10 minut "termoobieg"). Smacznego!!!

1 komentarz: