piątek, 2 lutego 2018

Zupa krem z dyni

Przepyszna zupa krem, która zasmakuje każdemu. Jest delikatna, łagodna w smaku i smaczna.


Składniki (wychodzi mniej więcej 3-4 porcje):
350 g obranej już dyni (ja miałam zamrożoną już pokrojoną w kostkę)
2-3 mniejsze ziemniaki
1,5 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor
1 litr bulionu warzywnego (przepis: tutaj)
0,5 szklanki mleka
pestki dyni

Przygotowanie:
Jeśli używamy świeżej dyni to obieramy ją ze skórki, usuwamy ze środka nasiona. Miąższ kroimy w kostkę.
Jeśli używamy mrożonej dyni to wyjmujemy ja wcześniej z zamrażarki by się odmroziła i ją również kroimy w kostkę, o ile nie krojona była do mrożenia. 
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, a czosnek w plasterki

W większym garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojony na plastry czosnek. Chwilę smażymy, jednak mieszamy, by nie przypalić czosnku, bo nada gorzki smak. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynie i ziemniaki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy przez około 5 minut, ale co chwila mieszamy by się nie przypaliło nic. 

Wlewamy gorący bulion. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez 10-15 minut co jakiś czas mieszając. 

Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy szypułkę i nasiona, a miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy kolejne 5 minut i miksujemy blenderem z mlekiem.  Na koniec sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pestkami dyni. Pestki można wcześniej uprażyć, ale nam bardziej smakowała wersja nieprażonych :). 

Jeśli zupa wyszła zbyt rzadka, to bierzemy ziemniaka, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości, następnie blendujemy i dodajemy do zupy, dokładnie przy tym mieszając. Ziemniak sprawi, że zupa będzie gęstsza :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger