Składniki:
- 240 ml wody
- 50 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- olej do smażenia
- opcjonalnie cukier puder do oprószenia
W niedużym garnku zagotować wodę, masło, cukier, sól, do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku wsypać mąkę, ekstrakt z wanilii i energicznie mieszać. Zdjąć z palnika, ucierać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. Ostudzić.
Do wystudzonej masy wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie i gęste.
Ciasto przełożyć do przygotowanego rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie wciętej gwiazdki.
Olej rozgrzać do temperatury 175ºC. Na olej wyciskać churros długości ok 12 cm, smażycpo 2 minuty z każdej strony do złotego koloru.
Osuszyć na papierze, obsypać cukrem pudrem. Podawać z sosem czekoladowym.
Sos czekoladowy:
- 50 g masła
- 25 g kakao
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
Cukier puder przesiać. Masło rozpuścić w rondelku. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować.
Smacznego 😊
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMam zamiar przy okazji tegorocznego tłustego czwartku popełnić swoje pierwsze churros! Twoje wyglądają idealnie, mam nadzieję, że moje będą choć w połowie tak udane :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale :D Powodzenia! :)
UsuńUwielbiam churrosy, raz robiłam nawet wersje nadziewaną sosem czekoladowym ale drugi raz chyba nie powtórzę tego-za dużo zachodu :D Twoj3 wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie :) Oj tak z czekoladą smakują genialnie :D Polecam wypróbować takie zwyczajne, są szybkie w przygotowaniu ;) i bardzo dziękuję :)
Usuńpyszne słodkości, muszę kiedyś spróbować takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńTak :) Churros są szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo polecam :D
UsuńCiekawa propozycja na słodko zamiast pączków :-)
OdpowiedzUsuń