piątek, 2 lutego 2018

Sałatka z wędzonym kurczakiem - #14

     1 lutego 2018 roku Agnieszka przeszła samą siebie... Luty powitaliśmy nowością.
     Pomyślałem sobie będę miał na 2 śniadania sałatkę... Gdybym się nie powstrzymywał to by poszła na raz. Tylko dzięki rozsądkowi i silnej woli 1/3 się ostała!
     Śniadanie białkowe dla tych co potrzebują zwiększonej ilości białka, bo np. ćwiczą na siłowni lub biegają. Mam tylko jedną wątpliwość co do wędzonych udek kurczaka ze sklepu! Po przeczytaniu składu chemicznego, konserwantów, stabilizatorów i jeszcze Bóg wie czego, stwierdziłem, że raz na rok wystarczy...
     Kupiliśmy, zrobiliśmy i zjadłem, oczywiście było rewelacyjne, o czym już wspomniałem! Po refleksji chciałbym częściej tylko trzeba zastosować 2 rozwiązania:

  1. Zastosować udko pieczone na ruszcie
  2. Zbudować własną wędzarnie
Obie techniki mają jedną podstawową zaletę wytapiają tłuszcz. Dzięki czemu pojawiają się właściwe proporcje białka do tłuszczu. 2 g białka do 1 g tłuszczu... 


Składniki:
  • 1 udko wędzone z kurczaka
  • 1/4 kapusty pekińskiej lub 1/3 zależy od wielkości
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 szkl. fasolki szparagowej
  • 1 nieduży ogórek zielony
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka musztardy ostrej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy na parze (aldente), jak są duże strączki to kroimy na mniejsze. Udko kurczaka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Kapustę pekińską szatkujemy, paprykę, ogórek (ze skórką) kroimy w kostkę. Przekładamy składniki do miski i dokładnie mieszamy. Z musztardy, oliwy, soku z cytryny (dodajemy taką ilość według własnego gustu), przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu, przygotowujemy dressing. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy naszą sałatkę, a na to sypiemy koperkiem.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz