Ferrero Rocher – ciasto bez pieczenia!


Ferrero Rocher – ciasto bez pieczenia!

Trzy warstwowe, orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach, w smaku bardzo przypominające znane pralinki Ferrero Rocher. A w dodatku nie wymagające pieczenia i wybornie smaczne oraz efektownie wyglądające. Polecam!

Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 26 x 26 cm.

Pomysł i inspiracja pochodzi z bloga SMAKI OGRODU, jednak wprowadziłam w przepisie drobne zmiany 😉

Składniki:

Herbatniki kakaowe około 55 sztuk

1 puszka czekoladowej masy kajmakowej

250 g serka mascarpone

400 ml śmietanki kremówki 30%

100g orzechów laskowych

2 wafelki o smaku orzechowym (użyłam Prince Polo)

1 łyżka cukru pudru

opcjonalnie: pralinki, kakao lub starta czekolada – do dekoracji

 

 

 

*** Orzechy podprażamy na suchej patelni a następnie studzimy ***

*** Wystudzone orzechy wkładamy między dwa arkusze ręcznika papierowego i pocieramy, aby pozbyć się skórki. Następnie orzechy drobno siekamy ***

*** Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i mieszamy. 1/3 część kremu odkładamy do osobnej miseczki, dodajemy do niego łyżkę cukru pudru i dokładnie mieszamy ***

*** Do reszty kremu dodajemy dwie łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów oraz drobno pokruszone wafelki. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników ***

*** Na dnie formy układamy warstwę herbatników ***

*** Na ciasteczka wykładamy krem orzechowy ***

*** Na kremie układamy kolejną warstwę herbatników. Masę kajmakową mieszamy z pozostałymi orzechami i rozsmarowujemy na ciasteczkach ***

*** Układamy ostatnią warstwę herbatników a na wierzchu rozsmarowujemy białą masę z mascarpone. Ciasto możemy przyozdobić startą czekoladą lub kakao ***

*** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki, aby herbatniki ładnie zmiękły ***

*** Po pokrojeniu ciasto możemy dodatkowo udekorować pralinkami Ferrero ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM TAKŻE:

 

 


KOMENTARZE

6 komentarzy do “Ferrero Rocher – ciasto bez pieczenia!