piątek, 2 lutego 2018

Żołądki drobiowe w gulaszu curry


Bardzo aromatyczny, wyrazisty w smaku gulasz z drobiowych żołądków z dodatkiem kolorowych papryk, pieczarek i marchewki oraz mocno wyczuwalnym smakiem mieszanki przypraw curry to świetna propozycja dania jednogarnkowego.

Składniki:

1kg drobiowych żołądków
2 cebule
2 ząbki czosnku
200g kolorowej papryki
100g pieczarek
100g marchewki
400g passaty pomidorowej
1 szklanka bulionu drobiowego
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
2 łyżki masła
4 łyżki natki z pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a wyczyszczone i umyte pieczarki w plasterki. Cebulę, czosnek drobno posiekać i przesmażyć na maśle, dodać marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, paprykę, pieczarki, podlać bulionem drobiowym i chwilę smażyć.

2. Żołądki oczyścić, umyć, pokroić na połówki, zalać gorącą wodą tak aby je przykryć. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować około 60 minut. Po tym czasie wlać pomidorową passatę, dodać papryki, curry i podsmażone warzywa. Dusić około 15-20 minut. Doprawić solą, pieprzem, dodać posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz