Kasza jaglana ma doprawdy całe spektrum zastosowań. Uwielbiam ją w sałatce, jako dodatek do obiadu lub właśnie w formie kremu lub budyniu. Przemycona do diety w taki sposób nawet nie zostanie zauważona przez potencjalnego niejadka lub osobę, która kategorycznie kaszy jaglanej jeść nie ma w planach. A taka kasza jaglana do doskonałe źródło białka, węglowodanów i składników mineralnych. Jest lekkostrawna, zasadotwórcza i ma właściwości antybakteryjne. Jej pozytywnych właściwości znam całą gamę a o niej samej można by pisać podręczniki. Na dodatek w samych superlatywach przestawiając jej działanie na nasz organizm. 

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej + woda do gotowania 
  • 2-3 brzoskwinie z syropu + 1/2 szklanki syropu 
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 
  • łyżka miodu 
  • laska wanilii 
  • Do dekoracji: granat, brzoskwinie, jogurt i pistacje 
Podaną ilość kaszy jaglanej ugotuj w szklance wody z laską wanilii do wchłonięcia płynu. Nie zależy nam aby była sypka ale najlepiej żeby nie była breją bo trudno będzie ją zmiksować. Ugotowaną kaszę wystudź a następnie zmiksuj z jogurtem, brzoskwiniami, syropem i miodem na gładki mus. Gotowy budyń jaglany udekoruj granatem, brzoskwinią, jogurtem oraz pistacjami. Zjedz od razu lub schłodź w lodówce. 

Smacznego, Klaudia!



Brak komentarzy