Idealnie puszyste babeczki orkiszowe, cudownie pachnące cytryną. Do ich przygotowania nie potrzebujemy ani zbyt wielu skladników, ani wiele czasu. Wystarczy zmieszać mokre składniki z suchymi i za 20 minut cieszyć się słodkim wypiekiem :)
10 szt:
- 180 g mąki orkiszowej jasnej
- 70 g cukru trzcinowego
- łyżeczka sody
- 200 g kefiru
- pół szklanki oleju
- jajko
- łyżka soku z cytryny
- skórka starta z całej sparzonej cytryny
- 2 łyżki płatków migdałów
- cukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.
Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki).
Wierzch posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
Odstawiamy do ostudzenia.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy