środa, 15 lutego 2017

Ciasto buraczano-czekoladowe

 
 

To ciasto ostatnio króluje w mojej kuchni.
Jest pyszne, wilgotne a z herbatą mandarynkową smakuje obłędnie :)
 

SKŁADNIKI:

  5 jajek w temperaturze pokojowej
1 i 1/4 szklankę cukru
3/4 szklanki oleju
1,5 szklanki mąki pszennej
 4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200-300 g ugotowanych buraków
 
 

 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
 Ugotowane buraki obrać i zmiksować na puree.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao przesiać i wymieszać. Jajka ubić z cukrem do puszystości, strumyczkiem wlewać olej, a następnie dodać zmiksowane buraki. Na koniec wsypać suche składniki. Krótko zmiksować na najniższych obrotach.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki o długości 30 cm wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 60 minut do tzw. "suchego patyczka".
 
Upieczone wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
 
 
Ciasto buraczano-czekoladowe obsypać cukrem pudrem i skórką ze startej mandarynki.
 
 
 
 
SMACZNEGO !!!!
Mam smaka na buraka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz