Łopatka wieprzowa podawana z kluskami gotowanymi na parze

Dobry obiad to taki, który pozostawia po zjedzeniu chęć zjedzenia jeszcze jednej porcji, tak było z tym daniem.

Łopatka wieprzowa podawana z kluskami, brzmi pysznie prawda ?

 

łopatka-wieprzowa-kluskami

 

 

Pomysł na ten obiad znalazłam już dawno, w czasie przygotowywania recenzji książki Mamuszka, ale jak to bywa uciekła mi ta informacja całkowicie z głowy. Kilka dni temu zobaczyłam te kluski u Agaty i już nie było wyjścia.

Niedzielny poranek a ja do kuchni i wzięłam się za przygotowywania. Kluski się robi szybko i bardzo fajnie, bo wszystko wyrabia mikser :) Obiad był pyszny, a tak przygotowywane kluski zawładnęły moim sercem i już wczoraj zrobiłam je po raz kolejny, tym razem jako dodatek do obiadu. Zostały dzień wcześniej ugotowane na parze i dzisiaj będą odsmażone.

Kluski, kluskami wracamy do przepisu.

 

Łopatka wieprzowa podawana z kluskami

( porcja dla 5 osób )

  • 70 dkg łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • łyżka czosnku ( u mnie mrożonego )
  • 0,5 l cydru wytrawnego
  • 0,5 l wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka tymianku i pół łyżeczki rozmarynu

Kluski

  • 0,5 litra jogurtu naturalnego ( oryginalnie jest kefir )
  • 1 łyżka białego octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • 700 gram mąki pszennej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

 

dodatkowo olej + świeżo mielony pieprz

Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w miarę cienkie plasterki. Seler kroimy w drobne kawałki.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego + 1 łyżkę masła klarowanego, gdy się połączą dodajemy czosnek, cebulę, seler naciowy oraz marchewkę, całość przesmażamy przez kilka minut, dodajemy mięso i również je przesmażamy, po 10 minutach dodajemy wodę i zioła, przykrywamy pokrywką i wyłączamy gaz.

Zabieramy się za kluski, do misy miksera wlewamy jogurt, ocet i mieszamy. Po chwili dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, całość wyrabiamy hakiem do ciasta przez kilka minut ( u mnie około 3 – 4 minut ). Ciasto gotowe.

prosty-przepis-na-kluski

Na stolnicy rozsypujemy niedużą mąki i wałkujemy ciasto na prostokątne kawałki, każdy kawałek delikatnie smarujemy olejem i tu moja inwencja żeby było bardziej wyraziste do mojego dania, posypałam ciasto świeżo grubo mielonym pieprzem, potem zwijamy ciasto od dłuższej części w rulon. Rulonik kroimy nożem na plasterki u mnie około 1 cm – a widzicie na zdjęciach jak urosło.

Ciasto gotowe, wracamy do patelni.

Podnosimy pokrywkę, dolewamy cydr i mieszamy, potem na mięsie układamy kluski, nie za blisko siebie, przykrywamy pokrywką, wstawiamy na nieduży gaz, ew. posypujemy pieprzem i gotujemy około 15 minut.

proste-ciasto-na-kluski

 

Kluski urosły i danie już jest gotowe, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła ;) Czyli posmarowałam z góry kluski masłem ( samo się na nich roztopiło ) i wsadziłam do piekarnika pod grzanie z góry ( grillowa ) na ok 5 minut. Kluski się przyrumieniły, zrobiły chrupiące i to było pyszne !

 

lopatka-duszona-z-kluskami

 

To co zrobicie to danie ? Ja, polecam u mnie w domu już pytają kiedy powtórka . Jak widać też po zdjęciach, były robione w biegu, bo wszyscy członkowie rodziny czekali z przygotowanymi talerzami :)

 

 

 

3 myśli na temat “Łopatka wieprzowa podawana z kluskami gotowanymi na parze

Możliwość komentowania jest wyłączona.