Trufelkowy świat

wtorek, 30 stycznia 2018

Proste pączki pieczone

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami! W cukierniach uśmiechają się do nas pyszne pączki, ale ja proponuję dzisiaj upiec swoje, trochę odchudzone, bo z piekarnika, ale równie pyszne, a nawet jeszcze lepsze, niż te z cukierni! :)
Kto ma ochotę?





Składniki na rozczyn:
100 ml ciepłego mleka
50 g drożdży (temperatura pokojowa)

1 łyżka mąki pszennej, typ 500
1 czubata łyżeczka cukru brązowego
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej, typ 500
180 g masła (temperatura pokojowa)
5 łyżeczek brązowego cukru
3 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
dżem porzeczkowy lub krem czekoladowy
cukier puder


Wykonanie:
Rozczyn:

Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę. 

Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. Wlać rozczyn i wymieszać łyżką. 

Dodać jajka i urabiać ok 5 minut. 
Po tym czasie dodać masło, najlepiej kawałkami. 
Urabiać ok 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od rąk. 
Po tym czasie ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Stolnicę podsypać mąką. Wyłożyć ciasto i urabiać je chwilę. 

Następnie rozwałkować na grubość ok 1cm. 
Szklanką wykrawać kółka, na każdym położyć łyżeczkę dżemu lub kremu czekoladowego. 
Złożyć każde kółko na pół i uformować pączki. 
Gotowe włożyć do papilotek muffinkowych, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na funkcji góra - dół ok 17 minut.
Przestudzone pączki posypać cukrem pudrem.
Smacznego!









10 komentarzy:

Smacznego!