wtorek, 30 stycznia 2018

Chińskie wegetariańskie danie

Wegetariański przysmak z serem tofu.










Składniki

  • 250 g tofu (u mnie naturalne bio )
  • 250 g groszku
  • papryki kolorowe, po połówce
  • 200 g makaronu sojowego ( może być ryżowy )
  • 100 g grzybów shitake
  • 200 g kiełków soi ( moga byc inne )
  • sól
  • 150 ml bulionu drobiowego ( u mnie ekologiczny bezglutenowy )
  • Marynata : 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki keczupu
  • 2 łyżeczki tabasco

    Przygotowanie

    1. Wymieszałem składniki marynaty. Tofu pokroiłem na duże kawałki, włożyłem do marynaty na 30 minut.
      Makaron zalałem wrzątkiem, moczyłem 30 minut. Pokroiłem dymkę na kawałki, paprykę w paski. Groszek osączyłem z zalewy.
    2. Grzyby umyłem, zalałem na 20 minut ciepła wodą , odcedziłem. Kostki tofu wyjąłem z marynaty, podsmażyłem na gorącym oleju. Dodałem dymkę , paprykę i grzyby, podsmażyłem, wlałem bulion, gotowałem 2 minuty. Dodałem groszek, makaron i kiełki. Doprawiłem solą. Smażyłem jeszcze 3 minuty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz