Pulpety w sosie musztardowym

Smaczne małe pulpeciki z pysznym sosem musztardowym zaskoczyły moje podniebienie. Użyta tam musztarda francuska jest miłym zaskoczeniem. Sądzę że płci męskiej te danie posmakuje, a w razie krzywych min dzieci można zrezygnować z francuskiej i dodać tylko miodową. Polecam i życzę smacznego!



Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 kromki chleba czerstwego
  • 1 kostka rosołowa 
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 100 ml mleka
  • 1,5 szklanki wody
  • olej
  • sól pieprz


Przygotowanie:

  1. Mięso przyprawiamy według uznania, u mnie tym razem tylko sól i pierz.
  2. Od chleba oddzielamy skórki, a kromki moczymy w mleku. Namoczone kromki rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Łączymy wszystko razem ręką, aby stanowiło jednolitą masę. 
  3. Formujemy kuleczki, wielkość zależy od waszych upodobań. Mi z takiej ilości wyszło 18 pulpetów.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pulpety z każdej strony. W tym samym czasie w garnku zagotujemy 1,5 szklanki wody i dodajemy kostkę rosołową. Staramy się cały czas mieszać, aby dobrze się rozpuściła.
  5. Do naszego "bulionu" dodajemy musztardy, mieszamy aby wszystko się połączyło i zagotowujemy.
  6. Dodajemy nasze pulpety i gotujemy je 20 minut, co jakiś czas mieszkając.
  7. Po tym czasie pulpety wykładamy na talerz a do garnka dodajemy śmietanę z mąką i energicznie mieszany. Sos powinien się utworzyć zaraz po zagotowaniu.
  8. Odstawmy na kilka minut nasz sos, będzie on wtedy bardziej gęsty.
Pulpety podałam z ziemniakami i sałatką, lecz uważam że smakowałyby równie dobrze w innych wariantach.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kluski ziemniaczane po kujawsku

Wegetariańskie kotlety z twarogiem

Fit makaron z indykiem i fasolką szparagową