Sos mięsno-warzywny

Składniki:

ok. 70 dkg mięsa wieprzowego (u mnie biodrówka, ale może być szynka lub łopatka)
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
3/4 szklanki sosu meksykańskiego lub 3-4 łyżki koncetratu
1 cebula
marynata:
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
po 3 łyżce ketchupu i sosu worcester
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżki soli

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, sól, ketchup pikantny, sos worcester, ocet. Mięso wymieszać z przyprawami i odstawić, najlepiej na noc, do lodówki.
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku, dodać do cebuli, podsmażyć 5 minut, dodać mięso, obsmażyć, zalać ok. 3/4 szklanki wody i dusić do miękkości mięsa. Na koniec wymieszać z sosem meksykańskim i w razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać np. z kaszą gryczaną.
sos mięsno-warzywny

9 uwag do wpisu “Sos mięsno-warzywny

Dodaj komentarz