Wysokobiałkowy serniczek z musem truskawkowym

15:40




Kto nie chciałby wprowadzić do swojego życia chociaż odrobinkę letniej rozkoszy i na kilka minut w pełni oddać się słonecznym promieniom? 
Niestety nie zapewnię Wam wakacji w samym środku tej jesiennej zimy, ale mogę sprawić, że na chwilę poczujecie niezwykle orzeźwiającą lekkość wakacji. 




Sernik, który dzisiaj pragnę Wam zaprezentować to prawdziwa perełka. Może i zachwalam każdy opublikowany przeze mnie przepis, ale ten wyróżnia się spośród wszystkich innych. 



 Jest niezwykle puszysty i delikatny - wręcz rozpływa się w ustach! Brak spodu wyszedł mu na korzyść, ponieważ dopiero w takiej postaci można w pełni rozkoszować się niebiańską pianką o smaku wanilii. Całość idealnie dopełnia orzeźwiający mus truskawkowy, który przywołuje letnie wspomnienia. Musicie koniecznie wypróbować! 



Składniki:


  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 1 szklanka ksylitolu 
  • 2 miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym
  • 2 op. budyniu waniliowego 
  • 3 białka jaja kurzego 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 


W jednej misce mieszamy ze sobą twaróg sernikowy, jogurt grecki, ksylitol, olej kokosowy, odżywkę białkową i dwa opakowania budyniu waniliowego. Miksujemy całość przez ok. 1-2 minuty na małych obrotach. 
Do białek (w oddzielnej misce) wsypujemy szczyptę soli i ubijamy do uzyskania sztywnej piany. 
Stopniowo, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając, dodajemy ją do masy sernikowej. Powinna być bardzo puszysta i lekka. 




Formę do ciasta delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym i posypujemy płatkami jaglanymi (lub ryżowymi). Do formy przelewamy masę sernikową i delikatnie wyrównujemy za pomocą szpatułki. 
Pieczemy przez ok. 30-40 minut do zarumienienia w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 


mus truskawkowy:

  • 1/2 szklanki mrożonych truskawek 
  • 1 miarka odżywki białkowej o smaku lodów truskawkowych(może być dalej smak waniliowy)
  • 1 łyżeczka żelatyny + odrobina ciepłej wody
Truskawki miksujemy z odżywką białkową. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i dodajemy do naszego musu. Niewielką ilość rozprowadzamy po wierzchu już ostudzonego sernika, tak aby powstała cieniutka warstwa. C
iasto wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę przed podaniem. 
Sernik podajemy z pozostałym musem, truskawkami i wiórkami kokosowymi. 






   Smacznego! 🌸


✩✩✩


✩✩✩





You Might Also Like

2 komentarze

FlyB - Kulinaria

Facebook

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wyświetlenia