Leczo pieczarkowe z klopsikami

Któż z nas nie zna lecza,chyba każdy. Wersje tej potrawy bywają różne w zależności od naszych upodobań smakowych. Klasyczne leczo robi się z papryki,kiełbasy i cebuli . Moje leczo jest inne,równie smaczne a przy tym bardzo syte i rozgrzewające. Klopsiki można zastąpić dowolną kiełbasą i wtedy leczo powstanie błyskawicznie.
 Garnek od Tarka i Miarka jest bardzo praktyczny i pięknie prezentuje się na stole. Moje potrawy wręcz go uwielbiają.









 1 kg pieczarek
500 g cebuli
1 puszka pomidorów
3 łyżki ketchupu pikantnego
sól
szczypta chili cayenne
świeżo mielony pieprz 
3-4 łyżki oleju 
1 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego ew. wody

klopsiki:
500 g mielonego mięsa np z łopatki
 1 czerstwa bułka
1 cebula
1 łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz
1 jajko
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki oleju do smażenia

Pieczarki oczyścić,umyć i pokroić na grube plastry lub większe kawałki wedle uznania. Przełożyć do wysokiej patelni,odparować nadmiar wody,podlać 2 łyżki oleju i krótko podsmażyć. Podsmażone pieczarki przełożyć do dużego garnka. Cebulę posiekać w piórka,zeszklić  na rozgrzanej patelni i 2 łyżkami oleju i dodać do pieczarek. Pomidory z puszki przełożyć na sito,przetrzeć do pieczarek i cebuli. Do garnka wlać szklankę bulionu i dusić pod przykryciem kilkanaście minut.

Bułkę namoczyć w wodzie.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle na złoty kolor.
Do mielonego mięsa dodać podsmażoną cebulkę,odciśnięta bułkę,rozgnieciony czosnek i jajko. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Dokładnie wyrobić masę mięsną. Dłonie maczać w wodzie i formować małe klopsiki. Klopsiki obsmażyć na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Usmażone klopsiki przełożyć do garnka z pieczarkami i cebulą,dodać ketchup,przyprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem,solą i chili. Dusić pod przykryciem  jeszcze kilkanaście minut. 
Podawać na ciepło posypane natką pietruszki.









Komentarze

Popularne posty