Składniki:
1 filet z kurczaka
1/2 brokuła
20 dkg pieczarek
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
garść suszonych liści bazylii
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
200 ml jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy orientalnej
1 łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
Przygotowanie:
Fileta pokroić w kostkę, posypać przyprawą orientalną i suszonymi pomidorami. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę, chili pokroić w krążki, dodać do cebuli, podsmażyć 2 minuty, dodać kurczaka, wymieszać, smażyć kolejne 2-3 minut. Brokuła podzielić na różyczki, łodygi pokroić w plasterki, różyczki na mniejsze kawałki. Pieczarki pokroić, warzywa dodać do mięsa, wymieszać. Pastę curry wymieszać z 3/4 szklanki wody i zalać mięso z warzywami, posolić, przykryć i dusić około 15 minut. Zestawić z palnika, odczekać kilka minut i dodać jogurt, całość wymieszać i podawać z ryżem. Smacznego 🙂
uwielbiam curry! chociaż ostatnio jestem skazana na tę w przyprawie (pasty nie udało mi się znaleźć jak narazie). kurczaczek i pieczarki.. mniam, pyszny posiłek
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja pastę zawsze w na tygodniu azjatyckim kupuje 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie, będę musial zrobić.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie
A można zastąpić czym przyprawę curry, bo mąż jej nie lubi?
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Można ją pominąć, jeśli ktoś nie lubi 🙂
PolubieniePolubienie