AdSense

piątek, 26 stycznia 2018

Piernik obłożony waflem

          Tradycyjny piernik z dużą ilością bakalii, obłożony waflem. Idealnie sprawdza się zarówno jako piernik świąteczny, jak i przy każdej innej okazji. Dobrze wygląda jako krajanka wśród różnych ciastek.


2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru + 1 łyżka
1 szklanka miodu prawdziwego
1 szklanka śmietany
4 jajka
3 łyżki stopionego masła
pół łyżki sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
mieszanka bakalii (rodzynki, orzechy,skórka pomarańczowa)

Dodatkowo:
Andruty
marmolada lub powidło

           W małym garnuszku skarmelizować 1 łyżkę cukru. Gdy się roztopi i nabierze brązowego koloru wlać 50 ml wody. Mieszać aż cukier się rozpuści, wystudzić. Zachować ostrożność, gdyż łatwo przypalić cukier i łatwo się poparzyć. Żółtka utrzeć do białości z 1 szklanką cukru. Nie przerywając ucierania dodawać kolejne składniki: szklankę miodu,  karmel, stopione masło. Sodę rozpuścić w szklance śmietany, wlać do masy. Porcjami wsypać mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika. Gdy ciasto będzie jednolite dodać pianę z białek i bakalie. Wymieszać. Piec 1 godzinę w  blaszce (25x34) wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto smarować marmoladą (spód i wierzch) i obłożyć andrutami. Kładąc andrut na górze można sobie pomóc wilgotną ściereczką, aby go łatwiej formować. Można też ułatwić sobie zadanie i przed obłożeniem wyrównać powierzchnię piernika nożem. Gotowe, obłożone  ciasto lekko obciążyć na kilka godzin aby wafle nie odchodziły przy krojeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

AdSense