Naleśniki szpinakowe z łososiem – super przekąska na imprezę

Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

8 brykietów mrożonego szpinaku

mąka (około 1,5 szklanek)

mleko (około 2 szklanek)

sól (ok. 1/3 łyżeczki)

cukier (ok. 1/3 łyżeczki)

soda oczyszczona (ok. 1/4 łyżeczki)

olej (około 2 łyżek)

1 jajko

Szpinak wkładam do rondelka, zalewam ciepłą wodą, czekam chwilę aż się rozmrozi. Gdy już się to stanie przelewam go przez sitko, odsączam łyżką.

Do stojącego blendera (kielichowego, z dzbankiem) dodaję pozostałe (powyższe) składniki dodaję także szpinak. Blenduję, w razie konieczności dodaję jeszcze mleko. Ciasto ma mieć konsystencję lejącej śmietany.

Na patelni naleśnikowej (bez oleju) smażę naleśniki.

 

Składniki na farsz:

1 kostka białego półtłustego sera

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka

łosoś wędzony

2 łyżki śmietany 18%

sól

pieprz

Ser rozdrabniam widelce, dodaję pietruszkę, chrzan, śmietanę, sól, pieprz, mieszam.

Smaruję naleśniki serkiem, układam plastry wędzonego łososia i zawijam naleśnik.

Naleśniki kroję w cienkie plasterki, można nakłuć je wykałaczkami.

 

zawijasek1