piątek, 26 stycznia 2018

Gofry Dalmatyńskie na śniadanie i nie tylko

     Jeśli ktoś ma problem z gośćmi, którzy nagle się zapowiadają 😏,  bo akurat są przejazdem w Twoim mieście, to zawsze można zrobić gofry dalmatyńskie. 😚Szybkie proste i efektowne. 😗Dodatkowo jeśli poda się na ostro, z warzywami i ziołami dalmatyńskimi to szok gwarantowany.  Czym bardziej ostre🔪 tym szok większy Ok! Żartuję, na pewno zrobią wrażenie bo zazwyczaj gofry są na słodko. Nie wiem jak u Was, ale mnie jeszcze nikt nie poczęstował innymi goframi niż na słodko...😁
     Ok. nie rozpisuję się tylko zakładam kapelusz, odpalam mustanga🚜 i galopuje do sklepu po gofrownicę... 😀

Składniki:
  • 100g mąki owsianej 
  • 120g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 120g mąki pszennej typ 650 
  • 250ml mleka roślinnego węglowodanowego (owsiane, ryżowe, migdałowe lub jaglane) 
  • 250ml wody 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego



Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Smażymy gofry do zrumienienia i podajemy z domowym dżemem np.dyniowo-jabłkowym. Jeśli wolimy śniadania wytrawne, do ciasta dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i zioła (np. zioła dalmatyńskie), smażymy i podajemy ze smażoną cebulką, pieczarkami lub ketchupem.


Autorka przepisu: Małgosia Kasperska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz