Obiadowa miska pełna zdrowia z kurczakiem (buddha bowl)


Od jakiegoś czasu są dostępne w sklepach różnego rodzaju mieszanki kasz z ziarnami, z warzywami, z ryżem czy z makaronem. To bardzo fajny pomysł na zróżnicowany obiad. Bardzo je lubię i dosyć często goszczą na moim stole w wersji mięsnej lub wegańskiej. Mieszanki te są sprzedawane w porcjach zamkniętych w woreczkach foliowych. Nie gotujcie kasz w woreczkach, po co potem jeść gotowany plastik ? Wystarczy mieszankę wsypać do wody, zgodnie z przepisem na opakowaniu, a potem po prostu odcedzić na sitku.
Dziś na blogu przepis, który wymyśliła i przygotowała moja młodsza córka Ola, czyli obiadowa miska pełna zdrowia z kurczakiem, do której wykorzystała mieszankę kaszy pęczak, makaronu vermicelli z pszenicy durum i suszonego zielonego groszku.
W przepisie pojawia się także przyprawa do kurczaka. Jeśli używacie tych gotowych kupnych, pamiętajcie o tym, żeby przeczytać ich skład. Ważne, żeby zawierały tylko naturalnie składniki, bez żadnych ulepszaczy.



Obiadowa miska pełna zdrowia z kurczakiem (buddha bowl)
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 szklanka ugotowanej mieszanki kaszy z makaronem i groszkiem
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 2 garści mieszanki sałat
  • kiełki rzodkiewki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny

Wykonanie:
Pierś z kurczaka obtaczamy w przyprawach. Układamy w parowniku wyłożonym folią aluminiową. Parujemy około 20 minut, czas gotowania zależy od tego jak gruby jest filet. jeśli uznacie, że jest za duży można go przekroić wzdłuż na pół.
Na talerzu układamy sałaty, obok kaszę i paprykę. Mięso kroimy w paski, układamy na wierzchu, posypujemy kiełkami. Na koniec wszystko skrapiamy oliwa i sokiem oraz posypujemy przyprawami.
Nasz obiad możemy jeść na ciepło, ale także doskonale smakuje na zimno. Jest idealny do lunchboxu.

Komentarze