Marzył mi się pyszny mus kawowy i oto on: warstwowy deser kawowy. Świetny pomysł na coś słodkiego dla kawoszy. Jego przygotowanie jest trochę pracochłonne, ale naprawdę warto!
Smak wynagrodzi każdą poświęconą chwilę.
*Wpis powstał przy współpracy z marką Breville.
Składniki /2 porcje/:
- 50 ml espresso
- 80 ml śmietanki 30%
- 100 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki cukru
- 2 żółtka
Wykonanie:
Do gorącego espresso dodać cukier i wymieszać do jego całkowitego rozpuszczenia. Lekko ostudzić.
Żółtka robić rózgą np. w małym garnuszku lub rondelku, lekko podgrzać na małym ogniu, a następnie wlać do nich espresso ciągle mieszając, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. Do masy kawowej dodać serek homogenizowany i wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i również dodać do masy.
Na koniec ubić na sztywno śmietankę i delikatnie wmieszać do pozostałych składników. Mus podzielić na dwie części: jedną pozostawić w temperaturze pokojowej bez dodatków, a do drugiej części dosypać kakao i dobrze wymieszać.
Mus z kakao wyłożyć do dwóch szklanek lub kieliszków i wstawić do lodówki na 30-40 minut, następnie wyłożyć na niego warstwę jasnego musu i ponownie schłodzić przez min. 30 minut.
Deser można udekorować ubitą śmietanką i posypać kakao lub startą gorzką czekoladą. Podawać schłodzony.