Schab w kapuście z wolnowaru

Tydzień bez wolnowaru to tydzień stracony. Dzisiaj na tapecie ponownie schab ale w całkiem innej odsłonie. Polski, tradycyjny schab w kapuście kiszonej, mojej zresztą domowej. Ale zamiast robiony w piekarniku to wolno pieczony, duszony w wolnowarze. A do tego kapusta z dodatkiem musztardy i śmietany ma całkiem inny wymiar. Polecam na zimowe obiady, bo syci, rozgrzewa i daje dużo wit.C.

schab, kapusta, wolnowar, obiad, bernika, kulinarny pamietnik


Schab w kapuście z wolnowaru
  • 1,20 kg schabu bez kości
  • 1 kg kapusty kiszonej (u mnie domowa) 
  • 2 cebule
  • 75 g boczku
  • 500 ml rosołu z kurczaka
  • 150 ml śmietany 18% lub do sosów
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty świeżo mielony
  • papryka słodka 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kminku
  • liść laurowy
  • olej





Schab natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i papryką. Odstawić na noc do lodówki. Rano rozgrzać mocno patelnię, włożyć mięso i na dużym ogniu obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do wolnowaru. Ustawić LOW i gotować pod przykryciem przez 4 godziny.
Kapustę opłukać, odcedzić, pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni aż zrobią się lekkie skwarki. Dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć, dodać kapustę kiszoną, wlać 500 ml rosołu, 1, dodać kminek, liść laurowy, łyżkę musztardy francuskiej. Dusić kapustę ok 15 minut aż odparuje płyn.

Po upływie 4h w wolnowarze wyjąć schab, włożyć na dno przygotowaną kapustę i na to ponownie ułożyć schab. Przykryć, uruchomić wolnowar na LOW na 1,5 h.
Śmietanę wymieszać z łyżką musztardy. Gdy mięso będzie gotowe, wyjąć je z urządzenia., odstawić na bok. Jeśli w wolnowarze w kapuście jest za dużo płynu - sosu to najlepiej odlać go, bo inaczej będziemy mieć zbyt rzadką kapustę. Na koniec do kapusty dodać śmietanę z musztardą i dokładnie wymieszać. Schab pokroić na plastry, podawać z kapustą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger