Domowa chałwa z pistacjami (bez cukru, glutenu, laktozy)


Bardzo lubię chałwę, ale niestety ta sklepowa nie należy do najzdrowszych. Jeśli szukacie zdrowej przekąski to coś dla Was. Bakalie możecie zmienić na inne wg gustu i zasobności spiżarki :).
 
Dla kogo:
  • dla dzieci
  • dla chałwożerców
  • dla szukających zdrowych słodyczy

Składniki:
  • szklanka sezamu
  • 3-4 łyżki miodu
  • garść pistacji (lub innych bakalii wg gustu)
Wykonanie tradycyjne:
Sezam podprażyć na patelni, ale delikatnie, bo jeśli zbyt mocno go podprażymy, to chałwa będzie gorzka. Po uprażeniu odstawić sezam do ostudzenia. Ziarenka sezamu zmielić (np. w młynku do kawy). Proszek sezamowy przełożyć do miski i wymieszać z miodem, aż masa stanie się jednolita i plastyczna. Międzyczasie degustować i w razie potrzeby dosłodzić. Do masy dodać orzechy pistacjowe (lub inne bakalie) i wymieszać. Masą wykleić małe foremki silikonowe lub utoczyć wałek i zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki na kilka godzin, albo jeśli odezwał się nam głód na słodkości to włożyć do zamrażarki :D.

Wykonanie w Thermomixie:
Sezam podprażyć na patelni, ale delikatnie, bo jeśli zbyt mocno go podprażymy, to chałwa będzie gorzka.  Po uprażeniu odstawić sezam do ostudzenia. Ziarenka sezamu zmielić 30 sekund/obr.10. Do proszku sezamowego dodać miód i wymieszać 15s. obr. 4. Jeśli masa jest dla nas mało słodka można dodać więcej miodu. Do masy dodać orzechy pistacjowe (lub inne bakalie) i wymieszać na obrotach wstecznych 10 sekund obr. 3 (wsteczne!). Masą wykleić małe foremki silikonowe lub utoczyć wałek i zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki na kilka godzin, albo jeśli odezwał się nam głód na słodkości to włożyć do zamrażarki :D.




 

0 komentarze:

INSTAGRAM