wtorek, stycznia 23, 2018

Faworki

Faworki na tłusty czwartek

Przepis jest dość stary bo pamiętam go z dziecięcych lat.Moja mama robiła je na tłusty czwartek a ja z bratem tylko czekałam,żeby zatopić w nich swoje ząbki.Teraz to moje dzieci niecierpliwie czekają na pierwszą porcję.Pomimo,że jest to dość pracochłonna czynność to robię je kilka razy do roku.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 8 zółtek
  • łyżka cukru pudru
  • śmietana 18% (tyle ile wchłonie mąka) ok.1/2-3/4 szklanki
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu lub spirytusu
Mąkę przesiać na stolnicę,dodać resztę składników.Cisto zagniatać do otrzymania gładkiej kuli.Ciasto obstukać porządnie wałkiem do pojawienia się na cieście pęcherzyków ok.15 minut.Ciasto rozwałkować bardzo cieniutko i radełkiem wykroić prostokąty (średnica to sprawa indywidualna,u mnie są różnej wielkości).Każdy pasek ciasta naciąć na środku wzdłuż i jeden z końców przewlec przez otwór.Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu w temperaturze 160-180C. Odsączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.




2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger