Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną

Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną
Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną

Pyszne, domowe szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną. Danie mało wyrafinowane, ale niezwykle smaczne – można sobie przypomnieć dzieciństwo. Nieco pracochłonne, ale bardzo szybko znika z talerzy.

Składniki:

Kluski:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka soli

Ponadto:

  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • ok 250 g kiszonej kapusty
  • po 4 liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Obrane surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Następnie masę ziemniaczaną przekładamy na durszlak i odcedzamy z nadmiaru płynu.

Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Mieszamy dokładnie. Masa ziemniaczana nie powinna być zbyt rzadka, aby ziemniaki nie rozpuściły się podczas gotowania, ani zbyt gęsta, gdyż będą twarde.

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wodę wrzucamy łyżeczką kawałki ciasta, po wypłynięciu gotujemy je około 4 minuty i wyławiamy łyżką cedzakową.

Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem.

Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy odcedzoną kapustę kiszoną, sól i pieprz. Smażymy jeszcze przez chwilę.

Na patelnię z boczkiem i kapustą przekładamy kluski, mieszamy i całość smażymy jeszcze przez 2 minuty.

Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną
Szare kluski z boczkiem i kapustą kiszoną
Print Friendly, PDF & Email