Połączenie kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem daje bardzo soczystą i smaczną surówkę. Taka surówka wspaniale smakuje z razowym pieczywem, a dodana do dania obiadowego bardzo je ożywia i urozmaica.
Uwielbiam surówki i przy każdej okazji staram się w nich łączyć warzywa, które są zdrowe, a ich jedzenie sprawia przyjemność. Tym razem kapusta pekińska z kiszonym ogórkiem jest z dodatkiem papryki, koperku, natki pietruszki i czosnku. Surówka jest bardzo soczysta i chrupiąca.
Składniki:
(3 - 4 porcje)
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 papryka czerwona
- 5 małych ogórków kiszonych
- 3 gałązki świeżego koperku
- 1 gałązka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę umyć i drobno pokroić.
- Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w cienkie słupki.
- Ogórki pokroić w plasterki, jeśli nie lubimy ze skórką, należ je wcześniej obrać.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Koperek i pietruszkę drobno posiekać.
- Majonez, jogurt i czosnek wymieszać i dodać do sałatki.
- Sałatę dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zobacz również: chińska surówka z kapusty.
Smacznie i zdrowo, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakiego połączenie jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować :)
UsuńSzybko, tanio, smacznie, zdrowo i z produktów, które rodzi polska ziemia. Bez dziesiątek orientalnych przypraw, które w naszej szerokości geograficznej i klimacie niezbyt się sprawdzają. Dziękuję za fajne przepisy, korzystam... czasem modyfikuję, oczekuję kolejnych i jest super! Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :) Na co dzień staram się przygotowywać dania z produktów jak najmniej przetworzonych i dostępnych w kraju. Lubię eksperymentować i poznawać różne smaki, zdaża się więc, że sięgam po przyprawy, które u nas nie występują. Zapraszam po nowe inspiracje. Serdecznie pozdrawiam :)
Usuń