Makowa panienka
Pierwszy raz zrobiłam to ciasto na święta Bożego Narodzenia i szczerze mówiąc zakochałam się w nim. Bardzo delikatny, lekki biszkopt z makiem i krem na bazie budyniu z nutą cytrynowego smaku jest bardzo orzeźwiający. Ciasto pięknie się prezentuje i jest idealne do kawy.
Składniki:
na biszkopt:
- 8 białek
- 4 żółtka
- 150 g drobnego cukru
- 150 g suchego maku
- 100 g zmielonych migdałów
- 100 g wiórków kokosowych
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 1 kostka miękkiego masła (200 g)
- pół szklanki soku ze świeżo wyciśniętych cytryn
- otarta skórka z jednej cytryny
- 100 g wiórków kokosowych(uprażonych na suchej patelni na złoty kolor)
- pół szklanki wody z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem do nasączenia biszkoptu
- słoiczek dżemu np.z czarnej pożeczki
- Białka ubić na sztywno i dodawać stopniowo cukier.
- Dodawać po jednym żółtku i dokładnie po każdym miksować.
- Pozostałe zmieszane ze sobą suche składniki delikatnie wmieszać szpatułką.
- Wyłożyć na niedużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec ok.20-25 minut w 170°C.
- Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
- Pierwszy blat ciasta delikatnie nasączyć wodą z sokiem cytrynowym.
- Z podanych składników przygotować budyń.
- W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka.
- Resztę mleka zagotować z cukrem, wanilią.
- Do delikatnie gotującego się mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić.
- Masło utrzeć do białości z sokiem z cytryny i skórką oraz stopniowo dodawać wystudzony budyń.
- 3/4 kremu budyniowego rozsmarować na pierwszym blacie wcześniej posmarowanym dżemem.
- Przykryć drugim blatem i również go delikatnie nasączyć.
- Posmarować pozostałym kremem.
- Na wierzch posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.
- Schłodzić w lodówce.
1 komentarze
muszę i ja wreszcie zrobić bo bardzo pysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuń