Makowa panienka

By 15:39

Pierwszy raz zrobiłam to ciasto na święta Bożego Narodzenia i szczerze mówiąc zakochałam się w nim. Bardzo delikatny, lekki biszkopt z makiem i krem na bazie budyniu z nutą cytrynowego smaku jest bardzo orzeźwiający. Ciasto pięknie się prezentuje i jest idealne do kawy.


Składniki:

na biszkopt:

  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g suchego maku
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g wiórków kokosowych
na krem:
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)
  • pół szklanki soku ze świeżo wyciśniętych cytryn
  • otarta skórka z jednej cytryny
oraz:
  • 100 g wiórków kokosowych(uprażonych na suchej patelni na złoty kolor)
  • pół szklanki wody z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem do nasączenia biszkoptu
  • słoiczek dżemu np.z czarnej pożeczki
Wykonanie:
  1. Białka ubić na sztywno i dodawać stopniowo cukier.
  2. Dodawać po jednym żółtku i dokładnie po każdym miksować.
  3. Pozostałe zmieszane ze sobą suche składniki delikatnie wmieszać szpatułką.
  4. Wyłożyć na niedużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piec ok.20-25 minut w 170­°C.
  6. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
  7. Pierwszy blat ciasta delikatnie nasączyć wodą z sokiem cytrynowym.
  8. Z podanych składników przygotować budyń.
  9. W połowie szklanki mleka wymieszać mąki i jajka.
  10. Resztę mleka zagotować z cukrem, wanilią.
  11. Do delikatnie gotującego się mleka dodać wymieszane mąki z jajkami i cały czas mieszać aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wystudzić.
  12. Masło utrzeć do białości z sokiem z cytryny i skórką oraz stopniowo dodawać wystudzony budyń.
  13. 3/4 kremu budyniowego rozsmarować na pierwszym blacie wcześniej posmarowanym dżemem. 
  14. Przykryć drugim blatem i również go delikatnie nasączyć.
  15. Posmarować pozostałym kremem.
  16. Na wierzch posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.
  17. Schłodzić w lodówce.





You Might Also Like

1 komentarze

  1. muszę i ja wreszcie zrobić bo bardzo pysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń