Danie to zrobiłam dzisiaj i ku mojemu zadowoleniu wyszło pyszne. Sos śmietanowo serowy, mięsko mielone, chrupiący młody groszek. Polecam.

spaghetti

Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Cebulę obrać i pokroić w pół piórka, wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Dodać mięso, grzybki pokrojone w plasterki. Doprawić solą, pieprzem, oregano, papryki wędzonej, chilli, wymieszać. Smażyć tak długo aż mięso się lekko przesmaży.  Dodać pokrojone w plasterki marchewki, wlać wodę. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu aż marchewka będzie miękka.

spaghetti

Strączki słodkiego groszku umyć i wrzucić do mięsa razem z serkiem topionym. Zagotować, zmniejszyć ognień i gotować jeszcze 1 minutę. Wlać śmietanę, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.Przez moment jeszcze podgrzewać, ale nie gotować.  Strączki groszku będą chrupiące, ale takie mają być. Żółty ser zetrzeć na tarce i dodać do sosu, wymieszać.

Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami.

Bardzo smaczne danie.