sobota, 20 stycznia 2018

Surówka z białej rzodkwi i jabłek

Biała rzodkiew - do tej pory bardzo rzadko przeze mnie używana, teraz na stałe zagości w mojej kuchni.
Oczyszcza krew, usuwa toksyny z naszego organizmu, wspomaga układ odpornościowy - zwiera całe mnóstwo witaminy C, wspomaga trawienie. Co więcej - i tu uwaga chłopcy i dziewczęta - ten niepozorny biały korzeń to istny eliksir piękności - dzięki niemu pozbędziecie się suchej cery i trądziku. Jakby tego było mało - rzodkiew niweluje brzydki zapach z ust. Doskonała na pierwszą kolację we dwoje i randki ;)

Oczywiście sprawdzi się jako urozmaicenie dietetycznych (lub i nie;) ) posiłków.

W połączeniu z jabłkiem i porą dodaje życiu lekkiej, acz zdrowej pikanterii ;)


Surówka z białej rzodkwi i jabłka



1 korzeń białej rzodkwi
2 jabłka
kawałek pora
2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
sól, pieprz
sok z cytryny

Rzodkiew obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Podobnie robimy z jabłkiem. 
Por myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. 
Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. 
Skrapiamy cytryną, solimy, pieprzymy i dodajemy majonez lub jogurt. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz