sobota, 20 stycznia 2018

Kostka kokosowa

Dzisiejszy dzień był bardzo kreatywny. ;)
Nowe przepisy, nowe smaki, nowe odkrycia.
Przy tym wszystkim dużo śmiechu i zabawy.
Bo o to właśnie chodzi. żeby nie marudzić w czasie prac kuchennych, a dobrze się bawić.
Bo marudzenie szkodzi. Nie dość, że niepotrzebnie męczymy nasze struny głosowe, obciążamy siebie niefajną energią, to jeszcze transmitujemy ją w jedzenie.

Kiedy gotowanie lub pieczenie sprawia nam radość, to i smak potraw będzie inny.
Otulony mgiełką radości, miłości i szczęścia. I wszyscy Ci, którzy te smakołyki jedli będą, otrzymają tą miłość i dobrą energię. Tak po prostu. Jedzenie może uzdrawiać. Ja w to wierzę.

Propozycja do popołudniowej kawy - wykwintna w swej prostocie.

Kostka kokosowa

www.kuchniasmakow.blogspot.com


Masa do ciasta: 

  • 250 gram masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 18% (gęsta)
  • 16 g cukru waniliowego

Wszystkie składniki zagotować do rozpuszczenia masła. Odłożyć do wystudzenia. 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 jaja
  • wiórki kokosowe

Mąkę i proszek przesiać. 
Jajka dodać do ostudzonej masy i ubić. 
Dodać mąkę z proszkiem. 
Wymieszać do połączenia się składników. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na blachę wylać ciasto - rozprowadzić równomiernie po blaszce. 
Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. 

Ciasto wystudzić. 

Polewa czekoladowa:

  • 200 gram masła
  • 1,5 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 13 łyżek cukru
  • 5-6 łyżek kakao

Wszystkie składniki zagotować do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej masy. 

Wystudzone ciasto pokroić na małe kwadraty lub prostokąty. 

Nabijać na patyczek do szaszłyków. Otaczać w gorącej lub ciepłej polewie, a następnie w wiórkach wysypanych na miseczce. 

Odkładać na talerz lub na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz