sobota, 20 stycznia 2018

Ciasto pomarańczowe

Każdy dom jest inny. Każdy dom ma swój charakterystyczny zapach.
Każdy budynek ma swoją historię. Historię, którą tworzyli i tworzą ludzie w nim mieszkający. Energia każdego domu jest inna.
Także zapachy mogą być różne. Są dobre i złe zapachy. Są zapachy, które przyciągają niczym łuna światła. Są i takie, które odpychają. Sami czasami nie wiemy, dlaczego. I progu w takim domu nie przekroczymy.

Lubię domy, w których są dobre zapachy. Zapach herbaty lub kawy unoszący się w powietrzu. Zapach fasolki po bretońsku - kiedy córka koleżanki uczy się gotować. Zapach rosołu przywołuje w mojej pamięci wspomnienia niedzielnych obiadów w domu mojej babci. Zapach ryżu z curry przypomina mi moich przyjaciół z czasów studiów, kiedy pozwalali mi ukradkiem podglądać i odkrywać tajniki kuchni arabskiej. Charakterystyczny zapach powietrza po deszczu, który wpadał przez otwarte okna do domku na wyspie. Zapach zielonej herbaty i lawendy, który roztaczał się nieustannie w domu przyjaciół.

Zapach pomarańczy zagościł dziś w mojej kuchni. I nie tylko. Smużka tego zapachu przedostała się do każdego pomieszczenia. Niepostrzeżenie cały dom wypełnił zapach pomarańczy.

Ciasto pomarańczowe

www.kuchniasmakow.blogspot.com

Składniki:
  • 200 gram masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i skrobią.
Masło i cukier zmiksować na gładką masę. 
Dodać jedno jajko - miksować. 
Dodać drugie jajko - miksować.
Dodać trzecie jajko - miksować. 
Dodać skórkę z pomarańczy - miksować. 
Do tak powstałej masy dodawać stopniowo trochę mąki - trochę soku - trochę mąki - trochę soku.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Ciasto przełożyć do tortownicy. 
Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni. 

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, nakryć ściereczką i wystudzić. 

Polewa pomarańczowa:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
  • świeżo starta skórka z pomarańczy
 Dodatkowo: wiórki kokosowe

Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. 
Polewą polać wystudzone już ciasto. 
Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. 


www.kuchniasmakow.blogspot.com

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz