Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Makaron waniliowo-cynamonowy

Makaron na słodko jest to jedno z tych dań, które uwielbiam robić sobie, gdy nic mi się nie chce. Jest szybkie i łatwe. Makaron na słodko u mnie w domu podawany jest jako słodki obiad. Doskonały zarówno w zimę jak i lato. Dziś proponuję spróbować ekspresowego makaronu waniliowo-cynamonowego. Doskonale nasyci i rozgrzeje. Zwłaszcza, że za oknem spadł śnieg. Polecam !
Składniki:
300 g makaronu świderki
250 g śmietany 30 lub 36%
30 g cynamonu(3 łyżeczki)
30 g cukru pudru( 3 łyżki)
30 g cukru waniliowego ( 3 łyżki)
woda
sól
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie około 10-15 minut( do miękkości). Odcedzić. Śmietanę schłodzić. Zimną śmietanę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciepły makaron łączymy z ubitą śmietaną i cynamonem.
Smacznego!
Źródło: "Makarony na szybko ", Mira Maj, s. 57.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj