Amerykańskie naleśniki




SKŁADNIKI:

• 4 jajka
• łyżka cukru
• 1 cukier waniliowy
• 40 g roztopionego masła
• 1 szkl. mleka
• 1,5 szkl. mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta sody
• 2 szczypty soli • olej do smażenia lub masło klarowane

SOS:
• 1 serek homogenizowany naturalny
• 1/2 małego jogurtu naturalnego
• łyżka cukru
• dowolne owoce do dekoracji

Wszystko razem mieszamy (oprócz owoców).

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy roztopione masło, miksujemy, dodajemy stopniowo mleko, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i sodą, miksujemy, na końcu dodajemy szczyptę soli i ubitą na sztywno pianę, dokładnie mieszamy, smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor, smażymy na małym gazie, bo naleśniki szybko się mogą przypiec, podajemy polane sosem i udekorowane owocami lub z ulubioną konfiturą.