Na dzisiejszy obiad polecam Wam kurczaka pieczonego na warzywach do tego nuta sosu pomidorowego. A to wszystko z pieczonymi ziemniakami. Brzmi pysznie ? To zapraszam po przepis!
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
warzywa mrożone (użyłam mieszanki marchewka z kalafiorem i brokułem)
1 cebula średniej wielkości
150 ml przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka np. gyros
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Fileta dokładnie myjemy, osuszamy, oczyszczamy kroimy w paski. Umieszczamy w misce. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Na patelnie wylewamy przecier pomidorowy, dodajemy czosnek pokrojony w półplasterki oraz cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy przez 7-8 minut do odparowania wody.
Brytfannę smarujemy masłem. Na dno wysypujemy warzywa, następnie wykładamy kurczaka, a z wierzchu zalewamy sosem pomidorowym. Możecie również wierzch posypać serem.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 35-40 minut.
Danie możemy podać z pieczonymi talarkami lub z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz