Chleb owsiany z siemieniem i słonecznikiem
Przepis na ten chleb pochodzi od Ewy Wachowicz. Piekła go ona w swoim programie emitowanym w telewizji kilka lat temu.
Bardzo spodobał mi się przepis oraz proste wykonanie. Chlebek jest
naprawdę smaczny i piekłam go już wiele razy. Zawsze się udaje a ja eksperymentuję używając różnych płatków i różnej mąki. Był już chleb z płatkami żytnimi klik oraz orkiszowymi klik
Ten upiekłam z dodatkiem płatków owsianych pełnoziarnistych od Kupca
Do miski rozkruszyć drożdże,dodać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Do rozczynu dodać mąkę i nasiona,dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto przełożyć do podłużnej foremki. Górę posmarować mlekiem i piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Ten upiekłam z dodatkiem płatków owsianych pełnoziarnistych od Kupca
500 ml ciepłej wody
25 g drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka różowej soli himalajskiej
5 łyżek płatków owsianych Kupiec
500g mąki pszennej
2 łyżki słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka mleka do posmarowania
Do miski rozkruszyć drożdże,dodać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Do rozczynu dodać mąkę i nasiona,dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Ciasto przełożyć do podłużnej foremki. Górę posmarować mlekiem i piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.