Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Kluski leniwe

Kluski leniwe to niewątpliwie moje ulubione danie z  dzieciństwa. Kojarzą mi się z swobodą i beztroską. Pamiętam jak wykradałam z miseczki jeszcze cieplutkie kluseczki leniwe. Uwielbiałam w nich to, iż były( i są) mięciutkie i bardzo serowe. Szukając smaku dzieciństwa natrafiłam na przepis z zeszytu mojej mamy, właśnie na kluski leniwe. Nie czekając długo, skompletowałam składniki i zabrałam się do roboty. Od tego momentu kluski leniwe często goszczą u mnie w domu jako doskonałe śniadanie czy obiad. Polecam z dodatkiem bułki tartej lub śmietany !
Składniki:
500 g białego sera( 2 opakowania)
80 ml śmietany (do dekoracji)
50 g mąki pszennej( około 5 łyżek)
2 jajka
woda
sól
olej 
Ser rozgniatam widelcem wraz z jajkami i  mąką. Zagniatam gładkie ciasto. Wodę  zagotowuję z odrobiną soli i oleju. Na stolnicy dzielę ciasto na dwie części. Z pierwszej części tworzę wałek z którego wykrawam 2 cm kluseczki(pamiętam, aby kroić po skosie). z drugą częścią ciasta postępuje tak samo. Gotowe kluski wrzucam do gotującej się wody. Mieszam. Po około 2 minutach kluski wyjmuję z wody i odcedzam(muszą wypłynąć). Ciepłe kluski polewam śmietaną(mogą być również podane z przypieczoną bułką tartą).
kluski, kluski leniwe
Smacznego!

Komentarze

  1. oj dawno nie jadłam,narobiłaś mi smaka na kluseczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, dzięki za przypomnienie tego dania.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj